Dobrý den/Ahoj všem cestovatelům za angličtinou do Velké Británie,

Vaše dotazy ohledně ukončení členství Velké Británie (zkráceně Brexit – British exit) se množí a odpovědi na ně se tak v podstatě stávají naší denní rutinou. Jak už se k vám jistě doneslo, tak ve čtvrtek, 24. června 2016 proběhlo ve Velké Británii referendum o setrvání v Evropské unii, které skončilo v poměru 52% pro odchod z EU oproti 48%  pro setrvání členství v Evropské Unii (Celkem 17.4 milionů hlasovalo pro Brexit oproti 16.1 milonů pro setrvání v EU).

Jak bude probíhat jazykový pobyt po Brexitu ve Velké Británii

Na tuto otázku se velmi těžko odpovídá. Vezmeme-li to ve zkratce, bohužel se do dnešního dne (1.3.2019) vláda Velké Británie a společenství Evropské Unie úplně nedohodli, anebo jenom z části. Všechny možné varianty týkající se volného pohybu osob, které jsou pro cestovatele za jazykovými kurzy do Velké Británie, nebyli dle aktuálních informací zcela jasně potvrzeny. V podstatě se dá v současné době řídit oficiálními zdroji britské vlády a všem zájemcům o jazykový pobyt ve Velké Británii před zahájením jazykového kurzu proto doporučujeme:

LETENKY – Letecké společnosti se nechali slyšet, že může dojít ke zvýšení cen leteckého provozu do a z Velké Británie. Přerušení provozu pravidelných linek je však velmi nepravěpodobné.

PASYPlatnost vašeho pasu doporučujeme alespoň 6 a více měsíců před jeho ukončením a to navzdory možnosti využití občanského průkazu jako cestovního dokladu do roku 2020 podle oficiálních zdrojů.

POPLATKY – Prozatím žádné známé nejsou pro krátkodobé jazykové pobyty do/jen několika týdnů.

Dobrá zpráva pro studenty

V případě jazykových pobytů a vycestování do Velké Británie za studiem anglického jazyka, chceme tímto všechny zájemce informovat, že jazykové pobyty od Balloon Agency jsou přístupné všem a to i v případě, dojde-li k odchodu Velké Británie z EU bez dohody (tzv. no-deal). Některé z našich partnerských škol jsou na nejhorší možnou variantu připraveni přijímáním plateb od nás a našich studentů jak v librách šterlinků, tak i v eurech, přičemž se má zamezit prodělečné investice do jazykového pobytu v období vysoké volatility během letního období.

V Balloon Agency věříme v optimistické řešení týkající se budoucnosti vztahů mezi Spojeným Královstvím Velké Británie a EU. Náš aktuální příspěvek berte prosím s určitým nadhledem. Informace v něm uvedené jsme vydali za účelem informativního charakteru.

Aktuality Brexitu a informace o něm na MZV (například zde: https://www.mzv.cz/london/cz/konzularni_a_vizove_informace/brexit/index.html)

Situaci spojenou s Brexitem nadále pečlivě sledujeme a budeme vás informovat o důležitých zprávách.

VIDEO: Brexit: The transition period explained – BBC News (Vysvětlení přechodného období od BBC – v angličtině)